Mikor vihetem elõször a kölyökkutyámat a kutyakozmetikushoz?

Mivel a kiskutya immunrendszere még nem véd a különbözõ betegségektõl, ezért az elsõ kezeléssel érdemes megvárni a harmadik kötelezõ oltást, ezután 2 héttel már nyugodtan jöhet a kozmetikába. Az elsõ kezelésre így a kutya kb. 4 hónapos korában kerülhet sor. Meddig tart a kutyám kozmetikázása? Ez fajtától és a kezelés fajtájától függ, de általánosságban elmondható, hogy egy komplett kezelés kb. 1,5 – 5,6,7..stb óra idõtartamot vesz igénybe. A kezelés idejét nagyban befolyásolja,hogy a kutya mennyire van elhanyagolva, milyen típusú kezelést igényel és milyen gyorsan szárad a szõrzete. Sokan kérdezik, hogy miért ilyen sok idõ. A válasz egyszerû. Még egy kis Bolognese testfelülete is jóval nagyobb, mint egy emberi fejen lévõ hajfelület. Egy fodrásznál is el tudunk tölteni 1-2 órát. A kutyakozmetikus a „hajvágást”, fazonírozást, „hajmosást”, szárítást jóval nagyobb felületen végzi, mint egy fodrász. Ráadásul a kis vendégek nem mindig mûködnek úgy közre, ahogyan azt szeretnénk. A fodrásztól eltérõen a kutyakozmetikus más egyéb kezeléseket is elvégez (alább látható). A komplett kezelés tehát az alábbi résztevékenységekbõl áll:

  • Szõrbontás (kivéve rövid szõr). Ez nagyon sok idõt is igénybe vehet, ha filcesedett, csomósodott szõrrel hozzák a kutyust. Fajtának és gazda igényeinek megfelelõ nyírás vagy trimmelés. Tappancs szõrmentesítése, hogy a kutyust a sok szõr ne zavarja a járásban.
  • Karomvágás.
  • Fültisztítás. Gyulladt fül esetén ez hosszabb folyamat lehet.
  • Fürdetés.
  • Bûzmirigy kezelés.
  • Szárítás. Ez a tevékenység, ami fajtától, szõrhossztól függõen a viszonylag rövid idõtõl (20-30 perc) nagyon sokáig tarthat (1-1,5 óra).
  • Utónyírás, fazonalakítás.

Hívhatlak-e, vagy vihetem-e hozzád a kutyámat, ha agresszív vagy viselkedés zavaros?

Tegyünk egy próbát! A kutya nem magától agresszív vagy viselkedés zavaros. Sajnálatos tapasztalataim szerint ezek a reakciók egy vagy több kellemetlen emlék miatt adódnak, amit a kutya a kutyakozmetikákban szenvedett el. Sok ügyfelemtõl hallottam, hogy a kutyakozmetikus veri (!) a kutyát azért, hogy tekintélye legyen. Ez nálam elfogadhatatlan, mert erõszak erõszakot szül, és még rosszabb lesz a helyzet. Tehát azt javaslom, hogy próbáljuk ki egymást. Lehet, hogy az elsõ kezelés nem lesz zökkenõmentes, de a helyzet folyamatosan javulni fog!

Jó ha a kutyakozmetikák közötti idõben otthon ápolom a kutyám szõrét?

Igen! Minden fajta esetén célszerû a szõrt rendszeresen átfésülni. Így az elhalt szõrök eltávolíthatók. A rendszeres fésülés, kefélés másik célja (inkább hosszabb szõrnél) az, hogy a szõr ne csomósodjon illetve ne álljon össze (kivétel persze a nemezes szõr). Ezzel megkönnyítjük a kutya és kutyakozmetikus dolgát is, mert a bontás ideje jelentõsen csökkenhet.

Nyírni vagy trimmelni kell a kutyámat?

Melyik szolgáltatást kérjem a kutyakozmetikustól? A nyírás és trimmelés a kutya szõrtípusától függ. Trimmelni a drótszõrû (pl. airedale terrier), szálkás szõrû (pl. szálkás szõrû tacskó) és vegyes szõrzetû (pl. spánielek) kutyákat lehet. Trimmelés alkalmával a szõrt eltávolítjuk a szõrtüszõbõl, hogy új szõr növekedhessen. Ezeket a kutyákat NEM AJÁNLATOS nyírni, mert a nyírás során az elhalt szõr nem kerül ki a szõrtüszõbõl, csak rövidebb lesz. Annak ellenére, hogy sok kutyakozmetikus alacsonyabb áron kínál ezekre a kutyákra nyírást NE NYÍRASSUK, mert ez szõrminõség romláshoz, illetve bõrgyulladáshoz vezethet. Inkább szánjunk rá egy picit több pénzt (ez igazából csak pár száz forint különbséget jelent), idõt és trimmeltessük! Az úgynevezett trimmelõ gépek is nyírást végeznek szõrápolás tekintetében, csak kis felületeken használják azokat. A gépek elnevezésében megtévesztõ lehet az angol „trimming” szó, ami magyarul nyírást jelent. A trimmelés angol megfelelõje a „stripping”. A trimmelést mindig kézzel végzi a kutyakozmetikus. Sajnos sok divatos fajta esetében (pl. westie) elõfordul, hogy a fajtajelleg megtartására javasolt trimmelést nem lehet elvégezni, mert a túltenyésztés és esetleges más fajták bekeverése következtében már megváltozott a szõr eredeti minõsége. Az ilyen kutyák szõre ellágyult, nem trimmelhetõ (ún. „selyem westiek”). Ha a gazdi a kutyust késõbb kiállításra szeretné vinni, vagy tenyészteni szeretné, akkor mindenképpen válasszunk törzskönyves kutyát megfelelõ minõségû szülõktõl!

Tüzelés ideje alatt kozmetikáztathatom-e kedvencemet?

Kérem, minden esetben várja meg, míg a tüzelés lezajlik, majd ezt követõen 1 héttel már hozhatja kedvencét kozmetikára. A tüzelés ideje alatt a kutya számára negyobb a fertõzésveszély. És azt is figyelembe kell venni, hogy a kutyakozmetikákban egyszerre több kutya is állhat kezelés alatt. A hím kutyákat ilyenkor elég nehéz fegyelmezni.

Fáj-e a trimmelés a kutyának?

A helyes trimmelés esetén nem fáj, mert a trimmelés alkalmával az elhalt szõrszálakat távolítjuk el a szõrtüszõbõl. Nem hozzáértõ kezek esetén elõfordul, hogy fájdalmat okozunk, mert már nem csak az elhalt szõrt próbáljuk eltávolítani, hanem még a növekedésben lévõt is „tépjük”. Sok videófelvételen látszik, hogy a hozzá nem értõ gazda (esetleg kutyakozmetikus) trimmelõkéssel szó szerint eltépi a még élõ szõrszálakat.

Miért rágja a kutya a farkát? Miért csúszik a kutya a fenekén?

Ezek a jelenségek akkor fordulhatnak elõ, amikor a kutya bûzmirigye túlzottan megtelt. A bûzmirigy a farok alatt található, párosan elhelyezkedõ, tömlõ alakú szerv. Segíti a kutyáknál az egyedfelismerést, illetve területjelölést. Nem kell gyakran tisztítani, csak ha a mirigyzacskók túlzottan telítettek, vagy gyulladtak. Megfelelõ mennyiségû szilárd táplálék fogyasztása esetén a bûzmirigy természetes úton kiürül, de ennek hiányában segíteni kell az ürítésben (állatorvos vagy kutyakozmetikus). Az ürítetlen bûzmirigy esetén a kutyáknak bõrproblémái lehetnek, vagy középfülgyulladás fordulhat elõ náluk. A kérdésben szereplõ jelenségek utalhatnak bélférgességre is. Ebben az esetben keressük fel az állatorvost!

Hol található a kutya bûzmirigye?

A bûzmirigy a kutya végbélnyílásának két oldalán alul helyezkedik el. Szabad szemmel csak akkor látható, amikor túlzottan megtelt.

Miért vakarózik folyamatosan a kutyám, amikor semmi látható jel nem ad rá okot?

Ha egészséges a kutya, nincsenek bõrproblémái és persze nem bolhás vagy atkás, akkor is elõfordulhat, hogy a kelleténél többet vakarózik. Ennek egyik kiváltó oka lehet, hogy a trimmelõs (drótszõr, szálkás szõr, vegyes szõrzet) kutya szõre egyszerûen megérett a trimmelésre. A régi szõr már elhalt, de mivel nem lett eltávolítva, ezért az új szõr nem tud rendesen fejlõdni. Ezt megállapíthatjuk úgy, hogy két ujjunk közé fogjuk a kutya szõrét, és lazán meghúzzuk. Amennyiben a kezünkben marad elég sok szõrszál, akkor trimmelhetõ a kutya. Egy másik kiváltó ok lehet, ha a kutya olyan vízben úszik, lubickol, amely irritáló anyagot tartalmaz. Saját kutyámnál volt erre példa. Ahogy áttértünk másik „fürdõhelyre”, megszûnt a vakarózás.

Mit tegyek, ha bolha vagy kullancs található a kutyában?

A kutyakozmetikák réme a bolha. Ha bolhás kutya érkezik az üzletbe, akkor szinte mindent fertõtleníteni kell, és le kell kezelni bolhairtóval az összes szerszámot. Ez a gazdának plusz költséget jelent, a kutyakozmetikusnak pedig plusz idõt és fáradtságot. Ha észrevesszük, hogy bolhás a kutya, vagy bolha serkék találhatók a testén, akkor bolhairtó spray-vel azonnal kezeljük. Kaphatók bolhairtó samponok is, amivel alaposan megfürdethetjük a kutyát. A kutya környezetét is maradéktalanul kezelni kell (pl. bolhairtó spray és alapos takarítás, fertõtlenítés). Ez jelenti a kutya fekhelyét, szõnyegeket, bármit, amiben a bolha megtelepedhet (sokan beengedik az ágyba, kanapéra is), hiszen a bolha csak táplálkozni jár a kutya testére, egyéb idejét azon kívül tölti. Kezelés után tegyünk a kutyára bolha- kullancsirtó spot-ot, vagy nyakörvet, illetve cseréljük le a régit! Ezek bármelyik állatorvosnál, illetve az állateledel üzletek nagy többségében kaphatók.

Kullancs

A kullancs szerencsére nem okoz ekkora riadalmat. Annak ellenére, hogy elõfordulhat betegségeket okozó kullancs, általában nem jelent különösebb problémát az ijedtségen kívül. A kullancsot kiszedheti a kutyakozmetikus is, de ha a gazda úgy gondolja, akkor elviheti kedvencét állatorvoshoz, vagy kiszedheti õ maga is. A lényeg, hogy a kullancs ne maradjon a kutyában! Kullancsot viszonylag egyszerûen ki tudunk szedni a kutyából. Szemöldök csipesszel, vagy erre a célra kifejlesztett speciális eszközzel közvetlenül a bõr közelében fogjuk meg a kullancsot, és nem túl gyors, de határozott mozdulattal húzzuk ki a kutyából. Az esetek többségében kijön fejjel együtt, de elõfordulhat, hogy bent marad a kullancs feje. Ez még mindig jobb, mintha az élõ kullancs maradna bent a kutyában, és esetleg fertõzést juttatna a kutya vérébe. Állatorvosi tájékoztatás szerint a fej idõvel kilökõdik a kutya bõrszövetébõl. A kiszedett kullancsot ne dobjuk csak úgy el, hanem biztosan szabaduljunk meg tõle, hiszen esetleg újra felkapaszkodhat egy kutyára, bármilyen állatra, vagy akár az emberre is!

Miért kell kutyakozmetikushoz vinni a kutyát?

Nem kell. De sokan tévedésben vannak a „kozmetika” kifejezés miatt. Sok ember azt hiszi, hogy a kutyakozmetika valamilyen piperkõc tevékenység a kutyák számára. Valóban van olyan divatirányzat, ahol pl. karmot, szõrt stb. festenek. Alapvetõen viszont a kutyakozmetika egy fontos egészségügyi szolgáltatás. Gondoljunk csak a csomós, összeragadt szõrzet kibontására, toklász stb. eltávolítására. Higiéniai okok miatt a popsi és egyéb kényes részek tisztán tarthatósága érdekében ezeket a helyeket a kutyakozmetikus elérhetõvé teszi. Keveset mozgó kutya esetén a karmok túlzottan megnõhetnek. Ezeket normál méretig vissza kell vágni (ha még lehetséges), hogy a kutyát ne akadályozza a járásban. A füljáratot a jó szellõzés érdekében tisztán kell tartani. Elõfordul, hogy a kutya bûzmirigyét üríteni kell. Ezt az állatorvoson kívül a kutyakozmetikus is el tudja végezni. Ahogy mi emberek tisztán tartjuk magunkat, úgy kutyáinkat is tisztán kell tartani. Elhanyagolt, ápolatlan kutyában könnyen megtelepszik a bolha, nem vesszük észre a kullancsot, daganatot stb. Tehát a kutyakozmetika nem kötelezõ, de idõnként ajánlott.